Mijn CV

face.jpgVan mijn geboorteland Indonesië herinner ik me vrijwel niets. Wel dat we op een boot naar Nederland gingen, waar ik op een Fries dorpsschooltje leerde lezen en schrijven.
Omdat mijn vader heimwee had naar de tropen gingen we, weer per boot, naar Nieuw Guinea, waar ik tot mijn 12de jaar van een paradijselijke jeugd heb mogen genieten.  

Terug in Holland werd het leven pas echt ingewikkeld. Vooral toen er na het eindexamen aan de Middelbare Meisjes School moest worden gekozen tussen een studie Nederlandse letteren of het conservatorium.
Het werd de operaklas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarna zong ik als koorsoliste bij de Vlaamse Opera in Antwerpen en het Centre Lyrique in Luik.

Hoewel het zingen in door anderen geregisseerde opera’s heel veel plezier opleverde droomde ik er toch van zelf voorstellingen te maken. Ik besloot terug te keren naar Nederland, volgde regiecursussen, nam lessen bij ervaren regisseurs en kon tenslotte aan de slag als regie-assistente. Mijn eerste zelfstandige regie deed ik in 1996 bij het Nieuw Operette Gezelschap in Haarlem.
Vlak daarna vroeg het toenmalige bestuur van Opera Noord-Holland-Noord of ik hun huisregisseur wilde worden. Heb er nooit spijt van gehad ‘ja’ te hebben gezegd.
In de loop der tijd is het gezelschap de plek geworden, waar ik mijzelf kon blijven ontwikkelen en aan een consistente regiemethode heb kunnen werken. Door de samenwerking met de International Belcanto Academy beschikken wij sinds 2012 over een keur van jonge, professioneel getrainde solisten.  

Ondanks de focus op het theaterwerk bleef het schrijven een rol spelen. Ik hou van de afwisseling tussen het drukke theaterwereldje en de stilte van mijn werkkamer. Aanvankelijk functioneerde het schrijven als aanvulling op het regiewerk: het moderniseren van gedateerde libretti en het vertalen van Franse, Duitse en Engelse (lied)teksten. Langzamerhand kwamen daar gedichten en romans bij.
Bij het schrijven van fictie werd ik jarenlang begeleid door Hans ter Mors van Buro Script Noordwijk.

Sinds zijn pensionering werk ik samen met de al even vakkundige redacteur Eisso Post.